“Toves beskrivningar av naturen gick rakt in i hjärtat” – ny #VÅRTHAV-utställning kombinerar Janssons värderingar med tankeväckande konst

#VÅRTHAV-kampanjen till förmån för Östersjön har intagit Sanomahuset i Helsingfors i form av en fotoutställning, som är både rogivande och tankeväckande.

Naturfotografen Eva Roos har låtit sig inspireras av Tove Janssons naturskildringar, och presenterar en helhet där hon kombinerat sina havslandskapsfotografier med inspirerande citat från muminböckerna. Landskapsfotografen Johanna Sandin har för sin del plockat plastskräp från Hangös stränder och skapat mosaikliknande installationer – bland annat en bekant muminbild!

Eva Roos, som till vardags är gruppchef vid Folkhälsans forskningscentrum, fick ofta höra att hennes naturfoton förmedlar en sagokänsla.

– Jag gick därför tillbaka till litteraturen från min barndom för att se vilka likheter jag såg i mitt sätt att se på naturen. Toves beskrivningar av naturen gick rakt in i hjärtat. Tove har ett unikt sätt att föra fram naturen i sina böcker. Hon beskriver ofta naturen utgående från upplevda känslor och också från en estetisk synvinkel. Det är också det jag vill förmedla via mina foton. Olika känslor såsom t.ex. harmoni, men också naturens estetik.

På så sätt föddes utställningen Stämningar vid havet.

 

evaroo

Fantastiska fruktansvärda plast

Johanna Sandin jobbar som lärare vid Hangö gymnasium, och har liksom Eva Roos studerat till naturfotograf på Axxell. Hennes fotografier bjuder för sin del på obekväma sanningar.

– Havet är mitt favoritmotiv och för några år sedan fick jag upp ögonen för hur mycket skräp det finns på stränderna. Speciellt de färggranna plastbitarna stack i ögat. En blåsig dag då jag komponerade min bild på Tullstranden i Hangö, och igen varit tvungen att plocka bort skräp, slog det mig att jag kunde göra något av “skiten”.

Sandin plockade, med viss hjälp av utomstående, plastskräp på stränderna utanför sin hemstad Hangö i ett helt år, tvättade och sorterade plasten och fotograferade den. Konstverken i hennes utställning Washed Ashore finns bara på fotografi – ursprungsinstallationerna har alla förstörts.

Johanna Sandin har byggt #VÅRTHAV-kampanjens logo av otaliga mängder små plastbitar hon hittat på stranden.

 

– Jag har blivit litet av en plastnörd. Plast är fantastiskt för att det är hållbart, men helt fruktansvärt exakt av samma orsak. Den försvinner aldrig. Den bryts ner, men förmultnar inte. Hela plastproblemet är mångfacetterat och kan inte lösas med hjälp av en utställning som min, men utställningen kan öppna ögonen på människor. Var och en av oss kan dra sitt strå till stacken. Vi kan fundera på vad vi köper, i vad vi bär hem det, hur vi gör oss av med förpackningen osv. Den här “inte är det någon skillnad vad jag gör, se bara hur det är ute i stora världen” -attityden retar gallfeber på mig. Visst gör vi alla skillnad och vi kan alla börja med att inte skräpa ner.

#VÅRTHAV-kampanjen passade som hand i handske

Både Johanna Sandin och Eva Roos har velat göra sina utställningar som en del av #VÅRTHAV-kampanjen som startats av Moomin Characters i samarbete med ansedda John Nurminens Stiftelse. Målet är att samla ihop en miljon euro till stiftelsens arbete för att rena Östersjön och skydda dess arv. För Johanna Sandin var det klart att hon ville vara med i kampanjen.

– Ett stormigt, oroligt och kraftfullt hav är mitt själslandskap. Det är då jag gillar att fotografera det. Det är då jag njuter av att bara långsamt gå i strandbrynet och blicka ut över havet. Så länge jag kan minnas har jag varit fascinerad av havet. Havet, som ständigt förändras. Havet, som får mig att känna mig liten. Havet, som tröstar och som lugnar. Nu mår havet inte bra och jag vill göra något för att det skall bli bättre. Därför.

Eva Roos berättar att hon har tillbringat alla sina somrar ute i Åbolands skärgård, och att Östersjön och speciellt skärgården därför betyder mycket för henne.

– Jag minns ännu somrarna när vattnen var klara och man kunde se djupt ner i havet, men jag har också fått uppleva hur algblomningen senare skymde sikten och har hindrat simturer i havet. Jag vill stöda allt som på något sätt kan främja att Östersjön blir frisk igen.

En del av intäkterna från #VÅRTHAV-utställningen går till att understöda kampanjen.