Historien bakom Mumintrollets födelse

Tove Jansson fick inspiration till mumintrollen från en hel del olika håll under sitt liv.  Historien bakom Mumintrollets födelse, i alla fall en version av den, går tillbaka ända till Tove Janssons ungdom…

En sommardag diskuterade hon litteraturfilosofi med sin bror Per Olov Jansson bredvid utedasset på deras sommarstuga i skärgården. Tove citerade Immanuel Kant, som Per Olov genast bagatelliserade. För att hämnas på sin bror ritade Tove den fulaste varelse hon kunde tänka sig på utedassets vägg. Den teckningen är den första skymten av en muminliknande figur, även om Tove då kallade den för en snork.

Original Snork Mumin
Den första muminaktiga figuren Tove tecknade

Det var Toves morbror, som hon bodde hos när hon studerade i Stockholm på 1930-talet, som senare kom på namnet Mumintrollet. Morbror Einar Hammarsten var läkare och varnade Tove för att äta på natten. Han försökte hålla Tove borta från att knycka mat genom att skrämma henne med muu-uu-uumintroll som bodde i skåpet. Han sa att de tryckte sina kalla näsor mot ens ben och blåste kall luft ner i ens hals. Han berättade också att dessa varelser bodde bakom kakelugnen.

Mumintroll var farbror Einars och Toves gemensamma skämt; skrämmande folkloristiska varelser som ger sig till känna genom obehagliga suckar. I sina dagböcker använde Tove namnet Mumintrollet för att beskriva saker som kändes hemska eller spöklika.

Moomin Ghost
Spöket som blev Mumintrollet. Ur Toves dagbok från 1922.

 

Mumintrollet var ibland svart i de första muminteckningarna på 1930-talet, och trollets utseende var rätt annorlunda än de senare teckningarna som världen nu känner som mumintrollen: tidigt var nosen lång och tunn, och trollet hade inte alltid en svans eller öron.

black-moomintroll-1934
Svart mumintroll, 1934.

Tove Jansson har sagt att om hon verkligen skulle välja en inspirationskälla för mumintrollen i sin konst, skulle det vara de stornästa trollen av den svenske konstnären John Bauer.

Black Moomin 1930

 

En ny fas i mumintrollens historia inleddes när Tove började arbeta som illustratör för tidningen Garm år 1940. I sina tidiga illustrationer för Garm ritade Tove upprepade gånger två olika karaktärer: den ena var rund, hade stora öron och liknade lite Mumintrollet, och den andra var mager, såg ofta arg ut och hade små öron.

Den senare karaktären blev långsamt rundare och började också likna Mumintrollet. Hennes första publicerade muminliknande figur sågs i Garm 1943. Kan du hitta Mumintrollet?

Garm magazine 1943
Tove Janssons teckning i Garm år 1943

Vid den här tidpunkten hade Mumintrollet redan fått det namn som farbror Einar hade kommit på flera år tidigare, och den första muminberättelsen, Småtrollen och den stora översvämningen, publicerades 1945. Resten är historia.

småtrollen och den stora översvämningen tove jansson bok